Khamis, 22 Januari 2015

Personal Throwback 2014: LOVE YOU GUYS!!!

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, dapat jugak masa untuk saya menulis di blog kesayangan ni. Bila dah sekolah ni macam2 perkara nak buat dengan homeworknya, dan macam2 lagilah. Maklumlah, PT3 tahun ni.

So, let us get things personally. Tahun ni, dah masuk setahun saya berblogging. Dah macam2 entry saya tulis pada 2014. Saya sebenarnya tak menyangka akan berblogging semula lepas 2 tahun tinggalkan dunia blog ni disebabkan masalah cepat putus asa.

Pada mulanya, saya buat blog ni sebab saya nak beritahu update saya yang terkini pada kawan2 memandangkan saya dah delete akaun Facebook saya. Asalnya, sorang kawan baik ni yang tanya pada saya macam mana nak tahu update terkini saya kalau dah tak ada Facebook so, tiba2 saya terfikir untuk buat blog.

Mula2, saja suka2. Sebelum ni saya ada blog lain tapi tak berjaya. Hari demi hari, saya terfikir apa kata saya teruskan berblogging dan serius dalam dunia blog ni. Tapi, saya terfikir jugak, macam mana kalau tulisan saya ni macam kebudak-budakkan? Sebab gaya tulisan saya ni memang macam ni. Saya tak pernah pulak fikir tulisan saya ala2 kebudak-budakkan.

Jadi, saya berpegang kepada prinsip jadi diri sendiri.Saya dah bertekad, kalau orang tak suka biarkan je. Kita tak boleh utamakan kepuasan orang lain dulu berbanding diri sendiri. Lagipun, I am proud of who I am.

Saya pun ada terfikir pasal entry2 yang saya tulis. Bersesuaian ke dengan diri saya? Tapi, saya tolak ketepi sebab saya nak buat benda yang saya suka. Saya tak akan biarkan orang lain halang minat saya. Terpulang pada seseorang tu nak suka ataupun tak.

Lagi satu, bila berblogging ni rasa macam tenang sangat lagi2 bila dapat luahkan perasaan dan berkongsi cerita ataupun idea dengan orang lain.

Kalau perasan, entry saya lebih kepada ala2 remaja dan kadang2 umum sedikit sesuai untuk semua peringkat umur. Maklumlah, saya ambil kira juga umur pembaca dan followers. Tapi, perlu diingatkan bahawa semua entry tu datang dari hati. Saya tak akan kongsikan benda yang saya rasa tak patut dan tak ada kena mengena dengan kehidupan seharian.

Anyway, terima kasih untuk setahun yang bermakna itu. Terima kasih juga kepada yang sudi membaca dan yang menegur. Terima kasih jugak untuk makcik saya, Ujie Othman sebab banyak tolong saya untuk blog ni. Beliau pun ada blog jugak dan saya banyak follow followers dia di blog.

THANK YOU FOR THIS VERY SWEET ONE YEAR!
XOXO SABRINA

Illaliqaq.

Isnin, 12 Januari 2015

Personal Throwback 2014: Country Music

Assalamualaikum.

Untuk personal throwback hari ni, saya nak cakap pasal "Country Music" ataupun muzik country. Apa tu Country Music?

  1. Country music is a genre of American popular music that originated in Southern United States, in Atlanta, Georgia in the 1920s. It takes its roots from the southeastern genre of American folk music and Westernmusic.
Pada pendapat saya, country music ni banyak menggunakan gitar akustik dan sebutan setiap lirik tu lebih kepada sebutan orang2 Amerika di Texas dan sebagainya tapi tak semestinya orang Texas je boleh nyanyi lagu2 country dan sebutannya ala2 sebutan cowboy di bahagian barat Amerika. Kiranya country music ni agak klasik jugaklah.
Sejak tahun 2014, saya mula minat lagu2 country lepas dengar lagu 'The House That Built Me' nyanyian pemenang anugerah Country Music Awards, Miranda Lambert di Extreme Makeover Home Edition. Lepas tu saya minat pulak lagu2 dia lain contohnya White Liar dan Mama's Broken Heart.

Lepas tu pulak bekas pemenang American Idol dan bekas pemenang anugerah vokal terbaik Country Music Awards iaitu Carrie Underwood menjadi pilihan. Saya minat lagu2 nya contohnya Blown Away dan Before He Cheats. 

Tapi, kadang2 kalau sebut country music mesti ingat Taylor Swift. Tapi, rasanya Taylor ada satu je lagu country. Sekarang dah jadi artis pop pulak.

Kalau nak cuba dengar lagu2 country, tengoklah kat bawah ni.


THE HOUSE THAT BUILT ME-MIRANDA LAMBERT

WHITE LIAR-MIRANDA LAMBERT

BLOWN AWAY-CARRIE UNDERWOOD

BEFORE HE CHEATS-CARRIE UNDERWOOD

MEAN-TAYLOR SWIFT


Siapa Carrie Underwood?


Carrie Marie Underwood (born March 10, 1983) is an American singer, songwriter, and actress. She rose to fame as the winner of the fourth seasonof American Idol in 2005. Underwood has since become one of the most prominent mainstream recording artists in the music industry, setting and breaking several records throughout her career. Her achievements led her to be inducted into the Grand Ole Opry in 2008 and into the Oklahoma Music Hall of Fame in 2009.[2] She has won a vast array of awards, including six Grammy Awards, sixteen Billboard Music Awards, eleven Academy of Country Music Awards and eight American Music Awards, along with being nominated for aGolden Globe Award for Best Original Song.
She is also the female country artist with the most No. 1 hits on the Billboard Hot Country Songs chart, from 1991 to present, having 14 number one's and breaking her own Guinness Book record of ten. Some Hearts was named the No. 1 country album of the 2000s by Billboard and she was the top-ranked female artist onBillboard's Best Country Artists of the 2000s list. Time has listed Underwood as one of the 100 most influential people in the world.

Siapa Miranda Lambert?


Miranda Leigh Lambert-Shelton[3] (born November 10, 1983[1]) is an American country music artist who gained fame as a finalist on the 2003 season of Nashville Star, where she finished in third place and later signed toEpic Records. Lambert made her debut with the release of "Me and Charlie Talking", the first single from her 2005 debut album Kerosene. This album, which was certified Platinum in the United States, also produced the singles "Bring Me Down", "Kerosene", and "New Strings". All four singles were Top 40 hits on Billboard Hot Country Songs.
After Epic's Nashville division closed, Lambert was transferred to Columbia Records Nashville for her second album, Crazy Ex-Girlfriend, which was released in early 2007. Although the title track failed to make top 40, the next three singles ("Famous in a Small Town", "Gunpowder & Lead", and "More Like Her") were Top 20 hits, with "Gunpowder & Lead" becoming her first Top 10 country hit in July 2008. Her third album, Revolution, was released in September 2009. Five singles were released from the album, including two Number One hits: "The House That Built Me", which spent four weeks at the top; and "Heart Like Mine". Lambert has also been honored by the Grammy Awards, the Academy of Country Music Awards, and the Country Music Association Awards.
In 2011 Lambert married fellow country singer Blake Shelton. She also released her fourth album, Four the Record, which includes the singles "Baggage Claim", "Over You", "Fastest Girl in Town", "Mama's Broken Heart", and "All Kinds of Kinds". Lambert also collaborated with Ashley Monroe andAngaleena Presley in the side project Pistol Annies.

Illaliqaq.



Jumaat, 9 Januari 2015

Age Test: My Real Age is 25!!!

Assalamualaikum.

Baru je cuba test ni. Terus je cuba waktu nampak salah seorang kawan blogger post pasal ni. Kalau nak cuba klik sini


Memandangkan belum lagi 26 Julai so saya sekarang berumur 14 tahun. 
Tapi, saya tak nafikan yang saya amat menanti-nantikan umur 25 tahun tu.

Illaliqaq.

Isnin, 5 Januari 2015

Personal Throwback 2014: My New Favorite, LANA DEL REY!

Assalamualaikum.

Mulai hari ni saya akan buat personal throwback tahun 2014 untuk imbas apa yang berlaku pada diri saya pada 2014. So, kita akan mulakan dengan penyanyi yang baru saja saya minat pada 2014 iaitu Lana Del Rey.


SIAP JADIKAN WALLPAPER KAT PHONE TAU...



Biography:

 Elizabeth Woolridge Grant (born June 21, 1985),[5] known by her stage name Lana Del Rey, is an American singer-songwriter. Del Rey started songwriting at the age of 18[6] and signed her first recording contract with 5 Points Records in 2007,[7] releasing her first digital album Lana Del Ray in January 2010. Del Rey bought herself out of the contract with 5 Points Records in April 2010.[7][8] She signed a joint contract with Interscope, Polydor, and Stranger Records in July 2011.[8]
Del Rey released her second studio album Born to Die in January 2012. It debuted at number two on the U.S. Billboard 200, and was the fifth best-selling album of 2012. A remix of its fifth single "Summertime Sadness", produced byCedric Gervais, became her highest-charting track on the U.S. Billboard Hot 100 after peaking at number six in the country. Del Rey released her thirdextended play Paradise that November; three of its tracks were featured in hershort film Tropico, which was premiered in December. Her third studio albumUltraviolence was released in June 2014 and debuted as number one on theBillboard 200. In December 2014, she announced she will be headlining a tour with Courtney Love in Summer 2015.[9]
Del Rey's music has been noted for its cinematic sound and its references to various aspects of pop culture, particularly that of the 1950s and 1960sAmericana. The singer has described herself as a "gangsta Nancy Sinatra". Musically, she draws influence from what she deems to be the masters of each genre, including Elvis PresleyAmy WinehouseJanis Joplin,Nirvana,[10][11] EminemBruce Springsteen, and Britney Spears,[12] as well as from poetry and film noir.[13]

Kenapa saya minat Lana Del Rey?
1. Saya sukakan lagu2 yang ditulis Lana sebab lagu-lagunya tidak seperti lagu2 sekarang yang kebanyakannya tak membawa apa2 maksud. Berbeza dengan Lana, lagu-lagunya lebih bercakap tentang soal hati dan kebanyakannya berdasarkan pengalaman dia sendiri dan luahan hati Lana. 
2. Saya sukakan suaranya. Walaupun dia tak bersuara soprano dan selalu tak menyanyikan lagu2 bernot tinggi tapi lagu2 dia masih mempunyai jiwa. Dia ingin orang memahami apa yang ingin disampaikan dalam lagu itu. Kalau tak percaya cuba dengar lagu2 dia kat bawah ni.

My Favorite Lana Del Rey's Songs 
1. BORN TO DIE

2. DARK PARADISE

3. SUMMERTIME SADNESS


4. YOUNG AND BEAUTIFUL


Illaliqaq.

Ahad, 4 Januari 2015

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...