Khamis, 13 November 2014

To All Women And Girls: THIS IS THE REALITY (CHILD MARRIAGE)

Assalamualaikum.Mengejutkan. Itu je lah benda yang pertama sekali terlintas di fikiran saya. Child Marriage. Mungkin kita tak pernah atau jarang dengar. 

Tapi, itulah yang berlaku di negara Asia Barat, Asia Selatan dan Afrika. Bayangkanlah. Kanak-kanak perempuan seawal 10 hingga 16 tahun dikahwinkan dengan lelaki yang kebiasaannya lebih tua daripada mereka. 

Disebabkan kemiskinan mereka dikahwinkan dengan alasan untuk meringankan beban keluarga yang tak perlu menanggung mereka lagi.

Apabila pihak lelaki memberi 'dowry' atau mas kahwin kepada keluarga, maka akan terjadilah sebuah perkahwinan. Dowry itu pula dalam bentuk duit, haiwan ternakan dan macam-macam lagi.

Kanak-kanak perempuan ini tidak akan mendapat sebarang pendidikan kerana keluarga berfikir bahawa pendidikan hanya satu perkara yang tidak mengutungkan atau mereka tidak mampu untuk mengeluarkan perbelanjaan persekolahan. 

Bermulalah kehidupan mereka ini sebagai seorang suri rumah. Kenapa wanita dan kanak-kanak terutamanya perempuan diperlakukan sebegitu rupa? Adakah mereka tidak tahu yang mereka tidak lagi bersedia?

Adakah mereka sedar keburukan yang bakal menimpa anak-anak mereka? Adakah mereka tahu apa itu 'fistula' (sejenis penyakit yang kebiasaannya menimpa gadis-gadis muda yang melahirkan anak dalam keadaan tubuh mereka tidak bersedia)?

Mana pergi hak wanita dan kanak-kanak?

Tapi, inilah dia kenyataannya. Alhamdulillah, kes sebegini tidak berlaku di Malaysia. Mujur, WHO dan pelbagai lagi badan-badan hak asasi manusia sedia membantu. Apa kita boleh buat?

Apa yang mampu adalah sebarkan mesej tentang hak 'kita'. 

Illaliqaq.Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...