Isnin, 14 Disember 2015

Social Anxiety


It's not that easy to share your life with other people who's completely anonymous to you and it's harder to share the 'dark side' of you. But, I challenged myself to share what I felt and have been battling all these times. I think you've read the title clearly. I have anxiety. Specifically, Social Anxiety Disorder. Before we go deep into my story, I just want you to know that the reason I'm sharing this story with you guys is not for seeking any attention or sympathy. I don't even need that. I just want people to realize that mental illnesses or mental disorders can be as severed as physical illnesses and should not be underestimated. What you may not know is that it actually affected millions of people around the world.

At first, I didn't know that I have this type of mental disorder. I thought that I just exhausted with things that happening around me and actually I first discover that I have depression not anxiety. I self diagnosed myself with this one 'test' that actually been used to diagnose many patients from around the world and you can check it here. I really wanna what's going on with me.

Many people said that they are depressed when they are sad or having a bad day including us but 'feeling depressed' and 'actually have clinical depression' are two different things. When you're actually have depression you will feel sad and depressed for weeks or months and sometimes feel like there's no hope left for you in this world. Some people even feel like they rather die or having a suicidal thought. I've felt all of that.

So, after I took the test, I discovered that I have mild to severe depression. On that time, I feel like the world is tumbling down. Even though I'm not officially been diagnosed by the professional but still the result broke my heart. Eager to know about my 'disorder', I done some researches through the articles provided by WebMD and other health sites about depression. After a few readings, I discovered that usually people who's depressed will also have anxiety. So, I made some readings about anxiety.

After few months, I started thinking about another thing. Why am I having a difficult time with social life and why am I so afraid of other people thoughts about me and why I have these irrational fears like eating in front of people and why am I afraid of people? This is just suddenly jump out of my mind. Then, I got a recalled about my anxiety and wondering does my anxiety is actually more than that.

I started to type my 'question' on Google. Then, I found out that ta daa.. I have Social Anxiety Disorder a.k.a Social Phobia. Now I know why every time I'm in a social situation like in class, school, or any places that have human beings I would be so scared and my anxiety symptoms -sweaty palms, fast heart beats and many more- would come.

People with Social Anxiety Disorder actually suffer from an intense fear of being humiliated in any types of social situation. We're actually worry that people would judge us or being messed up when doing something in front of people especially with people that we're just met. We're also excessively self-conscious about ourselves. Most people self-conscious about themselves but for us we're not just worry about the way we look -like most people do- but we're self-conscious about everything. We're also try to avoid any types of social situations so that it could reduce our level of stress and anxiety. But, it doesn't mean that we're anti-social or shy and trust me most of us not afraid of doing public speaking or any type of conversation even though we're still have that fear of embarrassing ourselves and even though we feel it extremely hard to do.

This may sounds unrealistic but this is the truth. Everyday life outside of my home and my comfort zone is nearly impossible especially if I have to meet people. Going to school everyday is also hard for me. I'm not literally afraid of people I just afraid of your thoughts, judgement and even your first impression of me. Some of you may wonder why don't I seek help from professionals. I actually not really ready for that. Right now, I'm just gonna overcome it myself and just heal myself slowly. Besides, I don't want to take any medications if it possible. I've planned to meet a therapist but I'm just gonna wait till I'm 'free'. 

Most people thought that I should talk about this thing to someone close like friends and family. But, you know what I've tried it and it doesn't help me even a little bit. I want someone who'll just listen and not giving me these advises and tell me how am I supposed to handle it and not being bias. I think it's not just me but also everyone who has mental disorder just want you to only listen or even said some encouraging words like: 'You're gonna be okay' or 'I'm gonna be here with you'.

Lastly, to all people who suffered from mental disorder regardless what disorder you have -anxiety, ADHD, OCD, depression or anything like that-, never think that you're alone. Like I said before, many people around this world feel what you're feeling right now. Even though it's hard to find someone like you around you, it still doesn't mean that you're the only one who has this or that.

To all people reading this, I just wanna say thank you for 'listening' to me. Trust me, it really made my day. 

More info about Social Anxiety Disorder -click here-
More info about Mental Disorder -click here

Selasa, 24 November 2015

Easy Cake and Cookies Recipes for Beginners


SUGAR COOKIE by +Allrecipes 



CHOCOLATE CAKE by +Allrecipes 



Ahad, 18 Oktober 2015

The Price of Shame


Semua orang pernah dimalukan tak kisahlah samada dimalukan orang lain atau dimalukan oleh perbuatan sendiri. Tapi, kenapa perlu takut dimalukan? Selalunya kita takut dimalukan kerana takut dilihat tidak sempurna di mata orang lain. Pernah tak kita terfikir bahawa tak mengapa dimalukan samada dari perbuatan sendiri ataupun orang lain kerana ia umpama suatu pengajaran buat diri kita juga agar lebih berhati-hati di masa hadapan serta untuk menjadikan diri kita ini lebih kuat. 

Semakin banyak dimalukan, semakin kebal kita terhadap cacian, hinaan dan kata-kata mahupun perbuatan yang menyakitkan. Tetapi, apabila dimalukan orang lain pun ada hadnya. Kalau sudah melampau ambillah tindakan. Pada saya, perasaan takut untuk dimalukan sama seperti takut untuk membuat kesalahan terutama kalau seperti yang saya cakap tadi dimalukan oleh perbuatan sendiri.

Tetapi, INGAT walaupun tak apa untuk dimalukan, tak semestinya kita kena buat perkara yang memalukan sehingga tergadai maruah.


My Inspiration for This Post

Monica Lewinski : The Price of Shame (TED Talks)

Khamis, 27 Ogos 2015

Bandingkan Diri Dengan Yang Lebih Baik...


Dah lama tak tulis dekat blog ni. Tak tahulah kalau ada yang merindui tulisan saya atau tidak. Tak kisahlah rindu ke tak janji saya kembali menghidupkan semula blog ni. Sebulan lebih saya tak tulis apa2. Maklumlah, cuti panjang hari raya. Hehehe..

So, pernah tak korang dengar orang yang suka bandingkan diri sendiri dengan orang yang lebih buruk daripadanya? Contohnya macam ni..

"Ala, Ali tu lagi teruk keputusan periksa dia daripada aku..."
"Si Minah tu lagi buruk perangainya daripada aku..."

Mesti dah biasakan. Tapi, tak eloklah dibiasakan membandingkan diri dengan orang yang sememangnya lebih buruk daripada kita. Cuba fikir, kita ni sebenarnya nak jadi LEBIH BAIK atau LEBIH BURUK?

Seeloknya, bandingkanlah diri dengan orang yang lebih baik daripada kita. Sekurang-kurangnya kita dapat menyedari kekurangan yang ada pada diri sendiri dan bukannya cuba untuk menfikannya ataupun saja nak 'menyedapkan hati' sendiri.

Ingat, jangan pernah malu mengaku salah dan jangan pernah malu untuk belajar.


Jumaat, 10 Julai 2015

As We're Getting Older...

As we're getting older, we start to realize that we are the one who can change our own destiny

As we're getting older, we become insecure with ourselves 

As we're getting older, we started to realize that no one can defines us 

As we're getting older, we start to think about the time that have been wasted and won't come back

As we're getting older, we regret all the things that we have done 

As we're getting older, we tend to think twice and make a good choice for our life

As we're getting older, we would always hope for a second chance to come in our life

And as we're getting older, we become much more mature than before and now thinking what we're gonna do with the remnant of our life

Khamis, 25 Jun 2015

Motivasi: TED Talks


Dalam beberapa hari yang lepas ni, saya ada tengok satu program ala-ala public speaking iaitu TED Talks di YouTube. Apa yang menarik ialah kesemua speaker yang dijemput ialah orang yang boleh memberikan inspirasi kepada kita semua.

Saya dah tengok beberapa episod dan saya akui bahawa kesemuanya telah memberikan kesan kepada saya terutama dari segi cara pemikiran dan menjadi lebih positif. Speaker yang dijemput bukan calang-calang orang. Mereka akan berkongsikan pengalaman mereka dan apa yang mereka telah perolehi daripada pengalaman tersebut. Siapa sangka hanya dengan mendengar pengalaman orang lain pun kita dah boleh meningkatkan motivasi diri kita.

Jadi, apa tunggu lagi tak payah pergi seminar ataupun ceramah mahal-mahal. Buka YouTube kemudian taip 'TED Talks' ataupun 'TEDx Talks di ejen carian. Pilihlah mana yang nak ditengok.


Monica Lewinski: The Price of Shame

Cameron Rusell: Looks aren't Everything. Believe Me, I'm a Model

Amy Cuddy: Your Body Language Shapes Who You Are

Lizzie Velasquez: How do You Define Yourself?


Rabu, 17 Jun 2015

Beware Of These Acne Triggers!


First of all, almost of all has acne problems right? Do you ever wonder what cause it? Do you ever think why those zits are on your face? Today, I'm gonna show you some reasons why do you have acne prone skin. Remember, I'm not a dermatologist but I'm just a regular girl that have acne problem.

1. Hormone

The no.1 reason is always HORMONES

2. Lack Of Exercise
By hook or by crook you gotta exercise at least 2-3 times a week

3. Consuming too Many Dairy Products or Protein
NEVER consume too many DAIRY PRODUCTS or PROTEIN especially MILK. So, just eat healthy.

4. Your Beauty Routine
Remember to use the right products that are especially made for acne prone skin or just use some natural remedies but you still gonna be careful on what you put on your face on daily basis.
Also, remember to regularly CLEAN YOUR MAKEUP BRUSHES or anything that you put on your face such as your SUNGLASSES or your CELL PHONE as it collects bacteria that could cause breakouts on your face.

5. Consuming too Many Unhealthy Food
 STOP EATING JUNK FOODS! Say NO to BURGERS, FRENCH FRIES, CHIPS or anything like that including SWEETS. But if you still wanna have it I suggested that you have it 2 or 3 times in a month or maybe once in a month.

6. Lack of Sleeps
I know that sometimes it's so hard to get that miracle 8 hours each and everyday but it's possible. During night, your skin will be 'repaired' especially when you're sleeping as it's the best time for your skin to absorb all the products that you use on your skin.

7. Never Change Your Pillow Cases
Just change your pillow cases regularly.

8. Stress
Stress could totally ruin your life.

Some of the videos that might help:

@JessBunty - Youtube

So, now you've known what causes acne. What are you waiting for? Change your lifestyle and get rid of any bad habits that can cause acne. It may be a little bit hard but trust me it worth it and I have to admit that it also hard for me to change my lifestyle as well.

Jumaat, 15 Mei 2015

Mother's Day: Buzzfeed's Guys Experience Motherhood (Part 2-Part 5) Video

Last episode... click here

Part 2: The Try Guys Try Changing Diapers

The Try Guys Raise Robot Babies (Part 3)

The Try Guys Try Labor Pain Simulation (Part 4)

The Try Guys Thank Their Moms (Part 5)


Jumaat, 8 Mei 2015

Mother's Day: Buzzfeed's Guys Experience Motherhood Part 1 (Video)


Special for upcoming Mother's Day, Buzzfeed challenges their male staff to experience motherhood for the first time from pregnancy until taking care of a child.

Source: Youtube (BuzzfeedVideo)


Isnin, 4 Mei 2015

My Acne Story


Dah lama rasanya tak update blog ni. Maklumlah sibuk dengan urusan seharian. Ok hari ni saya nak kongsikan perjalanan saya sepanjang menghidap acne ni. Mungkin ramai yang tertanya-tanya kenapa nak kongsikan pasal kehidupan saya dengan acne saya ni. Sebenarnya saya ada tengok banyak video dekat YouTube yang cakap pasal perjalanan diorang sepanjang menghidap acne daripada awal sampailah muka diorang bersih.

Tujuan saya kongsikan kisah saya ni adalah sebagai satu perkongsian yang diharap dapat meredakan rasa 'rendah diri' orang2 kat luar sana yang ada masalah acne dan sebenarnya anda semua tak keseorangan. Tapi, sekarang ni muka saya tak adalah bersih sangat cuma hasilnya bolehlah dikatakan membanggakan. : )

Antara video yang terdapat di YouTube

So, balik kepada matlamat yang asal. Kepada yang tak tahu acne tu apa, acne sebenarnya satu keadaan di mana kulit kita ditumbuhi jerawat yang banyak sehingga menyebabkan kulit  menjadi bengkak dan meninggalkan banyak parut. Dan kalau anda ada satu atau dua je jerawat kat muka itu tak termasuk acne. Sebab itu acne dan pimple adalah 2 benda yang berbeza. 

Saya mula2 dapat jerawat @ pimple sewaktu saya darjah 5 iaitu 11 tahun. Waktu tu saya tak berapa pentingkan penjagaan kulit. Maklumlah, waktu tu tak kena lagi mestilah buat tak tahu je. Walaupun mak saya belikan pencuci muka tapi saya macam tak berminat nak pakai. Kalau pakai pun on dan off je. Ini merupakan salah satu sebab kenapa saya dapat masalah acne ni. 

Mula2 jerawatnya kecil dan tak banyak. Lepas beberapa bulan, jerawat makin banyak cuma tak berapa ketara sangat. Sampailah satu hari, saya tengok muka saya dekat cermin penuh dengan jerawat kecil. Dan keadaannya faham2 lah sendiri. Bila jerawat dan besar sikit mulalah saya panik. 

Waktu sekolah rendah sampai darjah 6, banyak produk saya guna tapi tak ada satu pun yang berjaya. Jerawat pulak makin banyak dan kalau hilang pun hilang sikit je dan akan datang balik. Keadaan ni berterusan sampai form 1. 

Waktu form 1, keadaan saya makin teruk dan waktu tu saya tak berapa pasti sangat apa punca yang menyebabkan jerawat saya makin teruk. Sampailah satu ketika saya mula sedar apa punca acne ni. Saya mula menyesal sebab tak amalkan cuci muka waktu dulu dan tak minum banyak air dan amalkan pemakanan yang seimbang.

Saya mula betulkan tabiat saya tetapi masalah tetap tak kurang. Sampailah saya form 2, acne makin teruk sangat. Muka saya merah sebab bengkak. Waktu hari pertama persekolahan saya rasa malu sangat2. Ada satu hari, kawan saya tegur pasal acne saya ni. Dan ada satu kejadian di mana waktu tu saya terpilih untuk jadi AJK kelab dan waktu cikgu suruh pergi depan untuk murid2 lain tengok barisan AJK, saya tunduk je dan tak nak angkat muka. Kalau angkat pun sekejap je. 

Sampailah satu hari tu, kawan saya recommend kan satu produk yng dinamakan Topicil. Dia kata, kakak dorm dia dah pernah guna sebelum ni dan kulit dia jadi sangat bersih. Saya try beli harganya RM20 sebotol. Saya belik dekat farmasi. 

Lepas dua bulan guna, nampak hasilnya. Muka saya kurang ditumbuhi jerawat dan makin bersih. Sampai ada orang ingat saya makan pil untuk jerawat. Saya memang gembira sangat. Tapi, kegembiraan tu tak lama.

Lepas muka dah bersih, saya try guna satu pencuci muka ni sebab saja nak ubah selera (sebelum tu guna OXY). Pencuci muka berbentuk sabun dan apa yang saya tak tahu, pencuci muka dalam bentuk sabun tak baik untuk muka kerana kandungan alkohol yang tinggi. Muka saya mengelupas dan jerawat datang balik. Lepas saya dapat tahu dari internet trus saya buang sabun tu.

Saya pun terkial-kial cari tips untuk hilangkan jerawat secara natural. Contohnya sapu bawang putih, letak serbuk kayu manis dll. Tapi tak berkesan. Saya beli balik topicil tapi tak selalu guna. Sekarang, muka saya dah ok sikit tapi banyak lagi parut. Saya juga ada amalkan DIY untuk acne ni. Nanti saya akan kongsikan.

Acne ni memang dah banyak ubah hidup saya. Sekarang ni, saya lebih berhati-hati dalam pemilihan produk. Dan sekarang, saya hanya guna OXY sebab itu yang sesuai untuk saya. Sebabkan acne saya jadi murung. Sebab saya ingat saya keseorangan tapi ada yang senasib dan lagi teruk dari saya (macam dalam video di atas). Acne juga ajar saya untuk menyayangi diri saya seadanya (love me for me) kerana kalau kita tengok diri kita hodoh orang akan pandang kita hodoh. Saya juga dah banyak timba ilmu tentang acne ni.

In Sha Allah, saya akan kongsi lebih banyak tentang acne dari segi pencegahan, pemakanan dan macam2 lagi tapi mungkin dalam Bahasa Inggeris sebab saya nak kongsi dengan satu dunia. Dan saya nak ingatkan saya bukan pakar kulit@ dermatologist tapi saya orang pernah ada acne.


Sabtu, 18 April 2015

DIY Acne Face Mask


Let's go straight to the face mask!


2tbsp Turmeric Powder

1tbsp Rice Flour

Around 2 or 1tbsp of Honey

1tbsp of Yogurt

1. Add all the ingredients above into a bowl and mix it all together
2. After you get the right consistency, apply it on your face
3. Leave it for around 20 minutes then wash it off

Turmeric is anti Bacterial and will help you not just with your acne but also with your scaring, wrinkles and even brighten up your skin. While honey is a healing agent for your skin. As for yogurt, it will help you with your oily skin which is common for those who have acne. But if you have a dry skin you could simply add olive oil or any essential oil in this face mask. Sometimes, I'll add egg white in this face mask too and leaving the yogurt and honey behind.


Jumaat, 27 Mac 2015

Sabrina's Music Choices: My Favorites from The 90s


90s, the starter of the modern music we all know today.

1. Baby...One More Time (Britney Spears)
Who could deny Britney Spears y'all.

2. Wannabe (Spice Girls)
Oh, those Spices!

3. My All (Mariah Carey)
Queen Mariah and her soprano voice

4. Unbreak My Heart (Toni Braxton)
Song that'll make you cry 

5. My Heart Will Go On (Celine Dion)
Jack+Rose+Celine Dion+Titanic=My Heart Will Go On


Jumaat, 6 Mac 2015

Sabrina's Music Choices: Losing Someone Edition

 Not everything will be ours forever...

1. The One That Got Away-Katy Perry

'In another life, I would make you stay so I don't have to say you were the one that got away'

2. My Heart Will Go On-Celine Dion

'Love can touch us one time and last for a lifetime'

3. Unbreak My Heart-Toni Braxton

'Without you I just can't go on'

4. Summertime Sadness-Lana Del Rey

'Kiss me hard before you go, summertime sadness'

5. Dark Paradise-Lana Del Rey

'Even though you're not here won't move on'

P/S: This is all my choices


Jumaat, 27 Februari 2015

Sabrina's Music Choices: Empowering Women Edition

My Comeback!!! Assalamualaikum.

My choices on songs that empowering women.

Run The World(Girls)-Beyonce

'Boy you know we love it how we smart enough to make these millions, strong enough to bear the children than get back to business'

Girl On Fire-Alicia Keys

'She just a girl and she's on fire...'

Superwoman-Alicia Keys

'Cause I am a superwoman'

Part Of Me-Katy Perry

'This is the part of me that you'll never gonna ever take away from me'

Beautiful-Christina Aguilera

'We are beautiful in every single way'

A Woman's Worth-Alicia Keys

' A woman's worth'


Rabu, 4 Februari 2015

Whats Up Sabrina!


Macam dah lama rasanya tak tulis apa2 entry kat blog ni. Kadang2, rindu jugak nak menulis tapi asyik tak sempat sebab banyak sangat perkara nak dibuat pada 2015 ni. So, that's mean banyak jugak perkara yang saya tak sempat nak kongsi dengan kawan2.

Jadi, hari ni saya nak cerita sikit apa yang berlaku pada saya pada bulan Januari hari tu.

Sekurang-kurangnya, dapatlah update sikit daripada saya kan..


Waktu masuk kelas pada hari pertama hari tu, saya terkejut tengok susun atur meja yang disusun agak berlainan dari kebiasaan. Mejanya disusun secara 'berkumpulan'. So, saya kena duduk dengan beberapa orang lain dalam satu kumpulan.

Selalunya duduk berdua tapi sekarang jadi berlima. Rupa-rupanya, menurut cikgu, sekolah saya antara sekolah yang terpilih untuk mengikuti rancangan Pembelajaran Abad Ke-21 @ 21st Century Learning.

Di mana, dalam kelas pelajar mesti duduk dalam kumpulan dan melakukan tugasan secara berkumpulan serta pelajar juga kena lebih banyak cakap daripada cikgu. Jadi, ini bermakna lagi banyak presentation lah lepas ni.

2. PT3

Tahun ni, saya akan amik PT3 dan tahun ni tahun kedua PT3 dilaksana. Agak takut jugak sebab formatnya dah lain sikit dan makin susah. Tapi, baguslah jugak sebab pelajar boleh berfiki di luar kotak dengan soalan2 KBAT (Kemahiran Berfikir Aras Tinggi). Pelajar jugak boleh berlatih bercakap dengan ujian lisan BM dan BI.

Dengan itu, pelajar2 di Malaysia ni akan jadi lebih setanding dengan pelajar2 di luar negara.

3. MAJLIS PERPISAHAN CIKGU (lagi sekali...)

Nampaknya akan ada lagi seorang cikgu yang akan meninggalkan SMK Dato Penggawa Barat iaitu Cikgu Azura.

Walaupun hanya belajar tak sampai setahun pun dengan dia tahun lepas tapi adalah juga kenangan bersama dengan dia.

Sewaktu dia memberi ucapan, saya menangis kerana ucapannya sungguh menyentuh hati. Dia terpaksa mengikut suami kembali ke negeri kelahirannya dan mengajar di sana.

Terima Kasih Cikgu.

Sampai sini je lah yang boleh saya kongsikan. Semoga kita jumpa lagi.


Khamis, 22 Januari 2015

Personal Throwback 2014: LOVE YOU GUYS!!!


Alhamdulillah, dapat jugak masa untuk saya menulis di blog kesayangan ni. Bila dah sekolah ni macam2 perkara nak buat dengan homeworknya, dan macam2 lagilah. Maklumlah, PT3 tahun ni.

So, let us get things personally. Tahun ni, dah masuk setahun saya berblogging. Dah macam2 entry saya tulis pada 2014. Saya sebenarnya tak menyangka akan berblogging semula lepas 2 tahun tinggalkan dunia blog ni disebabkan masalah cepat putus asa.

Pada mulanya, saya buat blog ni sebab saya nak beritahu update saya yang terkini pada kawan2 memandangkan saya dah delete akaun Facebook saya. Asalnya, sorang kawan baik ni yang tanya pada saya macam mana nak tahu update terkini saya kalau dah tak ada Facebook so, tiba2 saya terfikir untuk buat blog.

Mula2, saja suka2. Sebelum ni saya ada blog lain tapi tak berjaya. Hari demi hari, saya terfikir apa kata saya teruskan berblogging dan serius dalam dunia blog ni. Tapi, saya terfikir jugak, macam mana kalau tulisan saya ni macam kebudak-budakkan? Sebab gaya tulisan saya ni memang macam ni. Saya tak pernah pulak fikir tulisan saya ala2 kebudak-budakkan.

Jadi, saya berpegang kepada prinsip jadi diri sendiri.Saya dah bertekad, kalau orang tak suka biarkan je. Kita tak boleh utamakan kepuasan orang lain dulu berbanding diri sendiri. Lagipun, I am proud of who I am.

Saya pun ada terfikir pasal entry2 yang saya tulis. Bersesuaian ke dengan diri saya? Tapi, saya tolak ketepi sebab saya nak buat benda yang saya suka. Saya tak akan biarkan orang lain halang minat saya. Terpulang pada seseorang tu nak suka ataupun tak.

Lagi satu, bila berblogging ni rasa macam tenang sangat lagi2 bila dapat luahkan perasaan dan berkongsi cerita ataupun idea dengan orang lain.

Kalau perasan, entry saya lebih kepada ala2 remaja dan kadang2 umum sedikit sesuai untuk semua peringkat umur. Maklumlah, saya ambil kira juga umur pembaca dan followers. Tapi, perlu diingatkan bahawa semua entry tu datang dari hati. Saya tak akan kongsikan benda yang saya rasa tak patut dan tak ada kena mengena dengan kehidupan seharian.

Anyway, terima kasih untuk setahun yang bermakna itu. Terima kasih juga kepada yang sudi membaca dan yang menegur. Terima kasih jugak untuk makcik saya, Ujie Othman sebab banyak tolong saya untuk blog ni. Beliau pun ada blog jugak dan saya banyak follow followers dia di blog.



Isnin, 12 Januari 2015

Personal Throwback 2014: Country Music


Untuk personal throwback hari ni, saya nak cakap pasal "Country Music" ataupun muzik country. Apa tu Country Music?

  1. Country music is a genre of American popular music that originated in Southern United States, in Atlanta, Georgia in the 1920s. It takes its roots from the southeastern genre of American folk music and Westernmusic.
Pada pendapat saya, country music ni banyak menggunakan gitar akustik dan sebutan setiap lirik tu lebih kepada sebutan orang2 Amerika di Texas dan sebagainya tapi tak semestinya orang Texas je boleh nyanyi lagu2 country dan sebutannya ala2 sebutan cowboy di bahagian barat Amerika. Kiranya country music ni agak klasik jugaklah.
Sejak tahun 2014, saya mula minat lagu2 country lepas dengar lagu 'The House That Built Me' nyanyian pemenang anugerah Country Music Awards, Miranda Lambert di Extreme Makeover Home Edition. Lepas tu saya minat pulak lagu2 dia lain contohnya White Liar dan Mama's Broken Heart.

Lepas tu pulak bekas pemenang American Idol dan bekas pemenang anugerah vokal terbaik Country Music Awards iaitu Carrie Underwood menjadi pilihan. Saya minat lagu2 nya contohnya Blown Away dan Before He Cheats. 

Tapi, kadang2 kalau sebut country music mesti ingat Taylor Swift. Tapi, rasanya Taylor ada satu je lagu country. Sekarang dah jadi artis pop pulak.

Kalau nak cuba dengar lagu2 country, tengoklah kat bawah ni.






Siapa Carrie Underwood?

Carrie Marie Underwood (born March 10, 1983) is an American singer, songwriter, and actress. She rose to fame as the winner of the fourth seasonof American Idol in 2005. Underwood has since become one of the most prominent mainstream recording artists in the music industry, setting and breaking several records throughout her career. Her achievements led her to be inducted into the Grand Ole Opry in 2008 and into the Oklahoma Music Hall of Fame in 2009.[2] She has won a vast array of awards, including six Grammy Awards, sixteen Billboard Music Awards, eleven Academy of Country Music Awards and eight American Music Awards, along with being nominated for aGolden Globe Award for Best Original Song.
She is also the female country artist with the most No. 1 hits on the Billboard Hot Country Songs chart, from 1991 to present, having 14 number one's and breaking her own Guinness Book record of ten. Some Hearts was named the No. 1 country album of the 2000s by Billboard and she was the top-ranked female artist onBillboard's Best Country Artists of the 2000s list. Time has listed Underwood as one of the 100 most influential people in the world.

Siapa Miranda Lambert?

Miranda Leigh Lambert-Shelton[3] (born November 10, 1983[1]) is an American country music artist who gained fame as a finalist on the 2003 season of Nashville Star, where she finished in third place and later signed toEpic Records. Lambert made her debut with the release of "Me and Charlie Talking", the first single from her 2005 debut album Kerosene. This album, which was certified Platinum in the United States, also produced the singles "Bring Me Down", "Kerosene", and "New Strings". All four singles were Top 40 hits on Billboard Hot Country Songs.
After Epic's Nashville division closed, Lambert was transferred to Columbia Records Nashville for her second album, Crazy Ex-Girlfriend, which was released in early 2007. Although the title track failed to make top 40, the next three singles ("Famous in a Small Town", "Gunpowder & Lead", and "More Like Her") were Top 20 hits, with "Gunpowder & Lead" becoming her first Top 10 country hit in July 2008. Her third album, Revolution, was released in September 2009. Five singles were released from the album, including two Number One hits: "The House That Built Me", which spent four weeks at the top; and "Heart Like Mine". Lambert has also been honored by the Grammy Awards, the Academy of Country Music Awards, and the Country Music Association Awards.
In 2011 Lambert married fellow country singer Blake Shelton. She also released her fourth album, Four the Record, which includes the singles "Baggage Claim", "Over You", "Fastest Girl in Town", "Mama's Broken Heart", and "All Kinds of Kinds". Lambert also collaborated with Ashley Monroe andAngaleena Presley in the side project Pistol Annies.


Jumaat, 9 Januari 2015

Age Test: My Real Age is 25!!!


Baru je cuba test ni. Terus je cuba waktu nampak salah seorang kawan blogger post pasal ni. Kalau nak cuba klik sini

Memandangkan belum lagi 26 Julai so saya sekarang berumur 14 tahun. 
Tapi, saya tak nafikan yang saya amat menanti-nantikan umur 25 tahun tu.


Isnin, 5 Januari 2015

Personal Throwback 2014: My New Favorite, LANA DEL REY!


Mulai hari ni saya akan buat personal throwback tahun 2014 untuk imbas apa yang berlaku pada diri saya pada 2014. So, kita akan mulakan dengan penyanyi yang baru saja saya minat pada 2014 iaitu Lana Del Rey.



 Elizabeth Woolridge Grant (born June 21, 1985),[5] known by her stage name Lana Del Rey, is an American singer-songwriter. Del Rey started songwriting at the age of 18[6] and signed her first recording contract with 5 Points Records in 2007,[7] releasing her first digital album Lana Del Ray in January 2010. Del Rey bought herself out of the contract with 5 Points Records in April 2010.[7][8] She signed a joint contract with Interscope, Polydor, and Stranger Records in July 2011.[8]
Del Rey released her second studio album Born to Die in January 2012. It debuted at number two on the U.S. Billboard 200, and was the fifth best-selling album of 2012. A remix of its fifth single "Summertime Sadness", produced byCedric Gervais, became her highest-charting track on the U.S. Billboard Hot 100 after peaking at number six in the country. Del Rey released her thirdextended play Paradise that November; three of its tracks were featured in hershort film Tropico, which was premiered in December. Her third studio albumUltraviolence was released in June 2014 and debuted as number one on theBillboard 200. In December 2014, she announced she will be headlining a tour with Courtney Love in Summer 2015.[9]
Del Rey's music has been noted for its cinematic sound and its references to various aspects of pop culture, particularly that of the 1950s and 1960sAmericana. The singer has described herself as a "gangsta Nancy Sinatra". Musically, she draws influence from what she deems to be the masters of each genre, including Elvis PresleyAmy WinehouseJanis Joplin,Nirvana,[10][11] EminemBruce Springsteen, and Britney Spears,[12] as well as from poetry and film noir.[13]

Kenapa saya minat Lana Del Rey?
1. Saya sukakan lagu2 yang ditulis Lana sebab lagu-lagunya tidak seperti lagu2 sekarang yang kebanyakannya tak membawa apa2 maksud. Berbeza dengan Lana, lagu-lagunya lebih bercakap tentang soal hati dan kebanyakannya berdasarkan pengalaman dia sendiri dan luahan hati Lana. 
2. Saya sukakan suaranya. Walaupun dia tak bersuara soprano dan selalu tak menyanyikan lagu2 bernot tinggi tapi lagu2 dia masih mempunyai jiwa. Dia ingin orang memahami apa yang ingin disampaikan dalam lagu itu. Kalau tak percaya cuba dengar lagu2 dia kat bawah ni.

My Favorite Lana Del Rey's Songs 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...