Ahad, 27 Julai 2014

Happy Birthday To Me dan Selamat Hari Raya

Assalamualaikum.

Pada tanggal 26 Julai yang lalu, saya telah berusia 14 tahun. Alhamdulillah. Lebih bermakna lagi bila sambut pada bulan Ramadhan yang mulia ni. Masih ingat lagi tahun lepas di mana harijadi saya jatuh pada 17 Ramadhan iaitu hari Nuzul Al-Quran.

14 tahun? Sejujurnya, saya sangat gementar bila beritahu usia saya yang sebenar di blog ni. Maklumlah, kawan-kawan yang lain semuanya orang2 dewasa. Saya cuma takut orang pandang rendah pada saya lebih2 lagi kalau saya post entry berkaitan dengan 'teguran' atau 'nasihat'.

Takut juga kalau dipandang tak matang bila menulis di blog ni. Tapi, saya amik semua tu sebagai satu cabaran. Saya pun tak kisah kalau orang kata saya lebih matang dari usia yang sebenar.

Walau apa pun, saya akan tetap menulis. Janji niatnya betul dan kebebasan untuk menulis tidak di salah gunakan.

Akhir sekali, saya nak ucapakan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin. Kalau ada salah silap harap dimaafkan dan kalau ada yang terasa hati harap diampunkan. Kalau ada yang tanya di mana saya akan beraya, saya akan beraya di Pontian sahaja memandangkan saudara-mara tinggal di Pontian.

Kamu semua macam mana? Tahun ni beraya di mana?

Illaliqaq.

Jumaat, 25 Julai 2014

Video: Iftar 2 Anggerik (Part 2)

Assalamualaikum.

Saya nak kongsikan satu video yang saya buat sendiri pada 22 Julai 2014 (Selasa) tentang majlis Iftar kelas saya iaitu 2 Anggerik 2014. Nak ucap terima kasih jugak dekat pelajar2 asrama dan pelajar2 luar yang sudi hadir.

video



Kalau korang perasan, pelajar2 lelaki tak ada dalam tu. Ini disebabkan diorang dah balik dulu lepas Iftar tu. Tinggal pelajar2 perempuan yang kemaskan.
Special Thanks To: My friends( Muzzalifah, Nadhirah, Afiqah, Lisa, Sofea, Hajar, Ain (1), Ain (2), Mizah, Farhana, Fathiyah, Fatin, Zurin, Athirah, Huda, Anis dan lain2) dan cikgu : )

Selasa, 22 Julai 2014

Iftar 2 Anggerik (Part 1)

Assalamualaikum.

Kalau sebelum ni saya dah post video tentang iftar 2 Anggerik yang lepas, sekarang saya nak kongsikan gambar2 iftar kami semua. Enjoy.


Tom Yam, makanan special untuk iftar 2 Anggerik

Dari kiri, Afiqah dan Nadhirah





Jom kita SELFIE!!



P/S: Thank You Lisa sebab amikkan gambar2 ni!

Pesanan Untuk Mr/Ms. Know It All

Assalamualaikum.

Pernah tak berhadapan dengan situasi di mana seseorang tu kononnya kenal diri kita lebih dari kita sendiri? Kadang2 tu mesti ada kan. Orang2 yang macam ni digelar Mr/Ms. Know It All. Mereka berlagak seperti mereka tahu semuanya tentang kita.

Dan kadang2 ada juga yang cuba mengatur kehidupan seseorang itu dengan alasan mereka lebih tahu apa yang terbaik untuk kita. Jika mereka ibu kita, mungkin kita boleh terima tetapi kalau orang luar, maaflah tak ada siapa yang boleh terima.

Kepada Mr/Ms. Know It All dekat luar sana, jangan terasa hati. Mungkin anda fikir anda lebih tahu tentang seseorang itu lebih daripada orang itu sendiri dan anda fikir anda lebih arif tentang apa yang terbaik buat mereka. Tapi ingat, mungkin anda tahu tentang seseorang itu tak bermakna anda tahu dengan sedalam-dalamnya tentang orang itu.

Anda tak tahu apa yang ada dalam fikiran dan hati seseorang itu. Kenapa? Sebab anda bukannya 'mereka'! Tidak ada dua orang dengan satu hati atau satu fikiran dalam dunia ni. Jangan sampai anda dikatakan 'menjaga tepi kain orang' pula.

Kalau anda rasa anda tahu apa yang terbaik untuk seseorang itu, cakaplah dan berikan cadangan kepada orang itu tentang apa yang anda rasa terbaik untuk mereka. Jangan memaksa pula ya.

Layan lagu Kelly Clarkson, Mr. Know It All

Illaliqaq. 

Sabtu, 19 Julai 2014

Quick Important Facts About Me @ Sabrina

Assalamualaikum.

Ingat tak dulu saya pernah buat list tentang fakta2 tentang diri saya? Kalau tak ingat ataupun tak sempat tengok klik sini dan sini. Sekarang saya nak tunjukkan beberapa fakta yang penting tentang diri saya.

1. Lahir Pada 26 Julai 2000


2. Hobi: Membaca, Menonton Dokumentari dan Dengar Lagu

 

3. Berasal dari Pontian

4. Sulung daripada 3 beradik

5. Bersekolah di SMK Dato Penggawa Barat

6. Pelajar Aliran Arab@KAA

7.  Muslim

8. Nama penuh: Fatin Nursabrina Helmi

9. Berpegang kepada kata2: 
No Means No
Tak Hidup Dipuji Tak Mati Dikeji
 من جد وجد  (Siapa berusaha dia berjaya)

Itu sajalah fakta yang penting tentang diri saya. Semoga dengan fakta2 di atas akan membantu anda mengenali saya dengan lebih dekat. Kepada ahli keluarga penumpang dan anak2 kapal MH 17, semoga anda tabah dan cekal menempuh ujian ini. Ingatan dan doa kami akan sentiasa bersama anda.

Illaliqaq.


Rabu, 16 Julai 2014

Extreme Makeover Home Edition

Assalamualaikum.



Sebenarnya sejak beberapa bulan ni, saya selalu tengok sebuah rancangan tv luar negara iaitu Extreme Makeover Home Edition di YouTube sebab rancangan ni tak da kat mana2 saluran tv.

Rancangan ni merupakan salah satu rangkaian Extreme Makeover selain daripada Extreme Makeover Weightloss Edition dan disiarkan di saluran ABC. Rancangan ni pada saya sangat bagus sebab mereka menolong untuk membina rumah yang baru kepada golongan yang memerlukan seperti orang yang susah, orang yang berbakti kepada komuniti dan macam2 lagi.

Bayangkanlah, dalam masa 7 hari mereka menyiapkan rumah untuk mereka2 ni siap dengan perabot, hiasan dalaman dan macam2 lagi. Mesti terfikir banyaknya duit diorang ni. Tapi, sebenarnya mereka ni ada dapat sponsor dan sumbangan daripada orang2 dan pihak2 yang bermurah hati. Rumahnya pula besar dan cantik sangat. Kalau yang sebelum ni tak ada tanah, dia akan cari tanah dan dibeli ada juga yang disumbang.

Lagi satu, bagi mereka yang bakal menerima rumah baru tak payah keluar sesen pun siap dibawa bercuti lagi sepanjang tempoh pembinaan tu. Bayangkanlah kalau kat Malaysia ada macam ni.

Mereka berpegang pada konsep 'giving back' di mana komuniti akan memberi kembali kepada keluarga yang telah berkhidmat atau menyumbang kepada komuniti itu. Sukarelawan mereka pun banyak dan terdiri daripada orang2 di komuniti itu sendiri. Selain tu, ada jugak designer team yg akan menolong.

Mereka juga terkenal dengan tagline 'move that bus!' apabila sesebuah rumah siap serta 'Good morning (nama keluarga) family!'sebelum pembinaan bermula.

Nak tahu best ke tak rancangan ni, tengoklah satu episod kat bawah ni:



untuk tahu lebih lanjut tentang rancangan ni klik sini 

Illaliqaq.

Selasa, 15 Julai 2014

Demam Raya Dah Nak Datang!

Assalamualaikum.

Semua mesti dah tahu tentang kemenangan Jerman untuk Piala Dunia kali ni. Saya memang dah ramalkan Jerman akan menang berdasarkan kekuatan pasukan mereka. Nampaknya lepas ni tak ada siapalah yang lambat bangun lagi ya.

Demam Piala Dunia dah habis, sekarang demam raya pulak nak datang. Siapa yang tak suka dengan Hari Raya. Hari tu lah kita menyambut kemenangan sempena sebulan berpuasa. Mestilah gembira kan? Tapi, jangan lupa amalkan konsep wassatiyah (kesederhanaan) bila berbelanja untuk persiapan hari raya nanti ya.

Tapi janganlah kita lupakan pada insan2 yang memerlukan. Jangan ingat menjamu fakir miskin dan anak yatim hanya pada bulan Ramadhan sahaja. Sebaliknya, kita perlu sentiasa bersedekah pada setiap masa. Serta jangan lupa untuk mendoakan kesejahteraan saudara2 seislam kita di Palestin, Syria dan lain2.

Bersyukurlah bahawa kita menyambut Ramadhan dan Syawal di negara yang aman damai. Di mana tanah air kita sendiri yang sepatutnya menjadi tempat paling selamat buat kita semua tidak seperti mereka yang sentiasa diselubungi ketakutan.

Ingat ya, raya memang raya jugak jangan sampai lupa mencari Lailatul Qadar pada 7 malam terakhir Ramadhan ya.  

Illaliqaq.

Isnin, 14 Julai 2014

Top 5 My Favorite YouTuber!

Assalamualaikum.

YouTuber? Apa itu YouTuber? Kalau nak tahu YouTuber adalah orang yang mengupload video ke YouTube jadi mereka ni digelar YouTuber. Hari ni saya nak dedahkan 5 YouTuber kegemaran saya.

1. dope2111/Promise Phan (Promise Phan)

Berasal dari Nepal tetapi dibesarkan di Amerika. Salah seorang YouTube Beauty Guru. Membuat tutorial makeup.
Kenali Promise Phan dengan lebih lanjut:


2. Michelle Phan 

Berasal dari Vietnam dan dibesarkan di Amerika. Adik ipar kepada Promise Phan di mana abangnya, Steve berkahwin dengan Promise. Juga membuat tutorial makeup. Salah seorang YouTube Beauty Guru. Mempunyai jenama makeup sendiri iaitu em by Michelle Phan.
 Kenali Michelle Phan:


3. Charisma Star (Charis Lincoln) 

Membuat tutorial makeup. YouTube Beauty Guru. 
Kenali Charisma Star:


4. missglamorazzi (Ingrid)

Membuat pelbagai jenis video seperti lifestyle dan macam2 lagi. Menyediakan tip untuk pelbagai perkara seperti kecantikan. 
Kenali missglamorazzi:


5. Nigahiga (Ryan Higa)

Membuat video tentang pelbagai perkara dan yang paling penting lucu dan menghiburkan.
Kenali nigahiga:


Itulah dia kesemua 5 YouTuber kegemaran saya dan saya akui kebanyakkannya berkaitan dengan makeup dan kecantikan serta lifestyle. Walau apa pun, In Sha Allah saya akan buat lagi 5 YouTuber kegemaran saya.

Illaliqaq.



Jumaat, 11 Julai 2014

Pray For Gaza

Assalamualaikum.

Semenjak beberapa hari ni, hati saya sedih melihat saudara2 seagama kita di Gaza diserang dan terus menerus ditindas oleh Rejim Zionis. Mereka berkata bahawa mereka telah diserang dengan lebih dahsyat di Israel sebab itu mereka terpaksa membuat serangan ke atas Gaza.

Wahai Israel, adakah sudah cetek akal fikiranmu? Bagaimana Gaza yang serba kekurangan menghantar serangan yang dahsyat kepada negaramu? Kalau nak menghapuskan penduduk di Gaza, ayuh katakan sahaja tidak perlu memutar belitkan cerita atau mereka-reka cerita yang tak boleh diterima akal.

Walau apa pun, Allah S.W.T Maha Mengetahui. Dia tahu segala-galanya. Tiada apa yang perlu disembunyikan lagi. Tidakkah engkau mengambil iktibar atas apa yang berlaku kepada umat yang terdahulu. Mereka ditimpakan pelbagai seksaan dan bencana kerana tidak mematuhi perintah Allah serta para Rasul.

Negara-negara yang lain pula seolah-olah memekakkan telinga dan membutakan mata. Namun, masih ada juga negara yang prihatin akan nasib mereka. Alhamdulillah. Kita penat2 membina keamanan dan keharmonian untuk dunia, dia senang2 hendak merobohkannya. Lepas tu, sudah lah macam orang baling batu sorokkan tangan.

Kepada Gaza, bersabarlah. Sesungguhnya ada hikmah di sebalik setiap yang terjadi. Ketahuilah bahawa syurga menanti kamu semua di sana dan sesungguhnya jihad kamu adalah jihad yang sebenar-benarnya iaitu jihad di jalan Allah. Suatu hari nanti akan muncul sinar bahagia buat kamu semua. Kami di sini akan sentiasa berdoa untuk kamu kerana sesungguhnya kamu adalah saudara kami dunia dan akhirat.

Illaliqaq.

Khamis, 10 Julai 2014

Maaf, Saya Tak Minat K-POP


Assalamualaikum.

Semua orang mesti tahu tentang K-POP walaupun sedikit betul tak? Maklumlah, sekarang ni fenomena K-POP tengah melanda. Tapi, rasanya daripada tajuk kat atas tu mesti semua dah dapat agak yang saya ni tak minat dengan K-POP ni tak macam remaja2 lain yang seusia dengan saya.

Mesti tertanya-tanya kenapa saya tak minat K-POP ataupun tak tertanya-tanya pun sebenarnya tapi saya saja nak bagitau.

SEBAB-SEBAB UTAMA SAYA TAK MINAT K-POP

~ Bahasa Yang Sukar Untuk Difahami
Sejujurnya, saya tak faham apa yang mereka nyanyikan sebab itu saya tak minat K-POP. Lagipun, Bahasa Korea tak masuk dalam peperiksaan. Sebab itulah saya lebih minat lagu2 Inggeris. Sekurang-kurangnya dapat belajar BI. Kalau lagu2 Melayu pulak saya kurang minat.

~ Nama-nama Penyanyi/ Pelakon Yang Pelik dan Susah Nak Ingat
Saya tak tahu macam mana kawan2 saya boleh hafal nama2 artis Korea ni. Kalau dah minat semua benda boleh hafal.

~ Jiwa Saya Lebih Kepada Lagu-lagu Inggeris
Yang ini saya memang tak boleh nak nafikan. Bila orang lain sibuk kumpul lagu2 Korea, saya lebih suka kumpul lagu2 Inggeris. Dengan bahasa yang senang nak faham dan dalam masa yang sama dapat 'improve' English saya selain daripada menambah kosa kata.

Tak kisahlah apa yang kamu semua minat, janji pelajaran jangan dilupa sebab fanatik sangat dengan K-POP.
Dan saya nak tanya satu soalan, kenapa dalam satu kumpulan K-POP ada ramai sangat ahli?

Illaliqaq.



Rabu, 9 Julai 2014

Bila Melayan YouTube Pagi-pagi Buta...

Assalamualaikum.

Orang lain pagi2 buta mesti tengah sedap diulit mimpi kan? Tapi saya ni lain sikit saya melayan muzik video a.k.a MV lagu2 di YouTube. Lagu yang menjadi pilihan mestilah lagu2 Inggeris daripada lagu yang lama sikit sampailah lagu yang baru. Maaflah ya saya ni tak suka K-POP macam remaja lain yang seusia dengan saya.

Selalunya lagu yang menjadi pilihan adalah lagu yang catchy dan lagu2 yang mempunyai cerita di sebaliknya serta maksudnya yang mendalam serta lagu yang boleh memberikan semangat serta inspirasi kepada saya. Selalunya kalau saya nak tahu cerita di sebalik lagu tu saya akan tengok MV nya barulah tahu ceritanya.

Ini antara lagu yang saya selalu layan di YouTube:

HURT-CHRISTINA AGUILERA
Mengisahkan tentang hubungan seorang bapa dan anaknya.


PRETTY HURTS-BEYONCE 
Lagu ni menceritakan tentang bagaimana seseorang yang sanggup melakukan apa sahaja untuk cantik sehingga tak sedar yang sebenarnya kecantikan datang dari dalam.



BECAUSE OF YOU-KELLY CLARKSON
Tentang hubungan kekeluargaan. Bagaimana dia hidup dalam zaman kanak2 yang suram disebabkan oleh kedua ibu dan bapanya dan bagaimana ia menjejaskan masa hadapannya. WAJIB TENGOK. 




YOU RAISED ME UP-WESTLIFE
Untuk menghargai pengorbanan ibu dan bapa yang membesarkan kita.


Lagu-lagu yang lain:
Really Don't Care-Demi Lovato ft Cher Lloyd
Heartbreaker-Justin Bieber
Roar-Katy Perry
My Heart Will Go On-Celine Dion
Mean-Taylor Swift
22-Taylor Swift
With Ur Love-Cher Lloyd
Sirens-Cher Lloyd
Dan banyak lagi..

Illaliqaq.

Isnin, 7 Julai 2014

Puding Ramadhan Air Tangan Emak Yum,yum..



Assalamualaikum.

Hari ni pencuci mulut kami untuk berbuka adalah puding. Memang sedap sangat lagi2 kalau letak ais. Sejuk gitu.. Tambah pulak dengan nata de coco dan ceri serta barli. Sesuai lepas seharian berpuasa. Alhamdulillah.

Illaliqaq.


Sabtu, 5 Julai 2014

Wahai Sahabatku Dunia dan Akhirat...


Assalamualaikum. Semoga semuanya dapat menjalankan ibadah puasa dengan sempurna di bulan Ramadhan ni.

Aku ada seorang sahabat karib. Namanya Ainul Marha. Orangnya baik, cantik dan pandai. Dia juga seorang yang agak pemalu. Dialah orang pertama yang aku kenal di sekolah menengah yang tak satu sekolah dengan aku di sekolah rendah dahulu. Aku ada bercerita tentang dirinya sebelum ni kalau nak tahu klik sini .Dengan dia aku berkongsi rasa. Dengan dia aku mengadu nasib.

Jika dahulu kami duduk di satu kelas dan selalu bergelak ketawa bersama-sama. Kini, tidak lagi. Aku berpindah ke kelas lain. Tapi tak apa. Kelas dia dan aku tak begitu jauh. Walaupun jarang meluangkan masa bersama ataupun berjumpa, tetapi kita masih berhubung dan berjumpa di sekolah. Alhamdulillah.

Dia menjaga rahsiaku aku menjaga rahsianya. Aku umpama diarinya dan dia umpama diariku. Kesemua benda (tapi tak semua benda) ditulis di situ. Ya, aku mengaku yang aku merasa sunyi jika dia tiada di sisiku. Walaupun ada ramai kawan yang boleh menemaniku tapi tak akan sama seperti BFF kita sendiri.

Kepada yang tengah bermasam muka dengan BFF tu (bukan BF ya) ingatlah yang sahabat ni umpama permata yang bernilai dan tak boleh dicari ganti. Usah dambakan sahabat yang sempurna jika anda sendiri tak sempurna kerana tak ada manusia yang sempurna di dunia ni.

Illaliqaq.

Jumaat, 4 Julai 2014

Jom Pakai Pakaian Taqwa


Assalamualaikum.

Semua pernah dengar tentang pakaian taqwa betul tak? Saya tak tahu secara mendalam sangat tentang pakaian taqwa ni tapi setahu saya pakaian taqwa ni adalah pakaian yang kita pakai yang mematuhi syariat Islam dan menutup aurat dengan sempurna. Selain itu pakaian taqwa juga boleh dibawa terus bersolat tanpa perlu memakai telekung.

Kadang2 saya terfikir kenapa perlu mengikut fesyen2 barat yang sudah jelas tidak mengikut syariat Islam? Ada juga yang mengolah fesyen barat kepada fesyen yang kononnya berlandaskan syariat Islam seperti tudung yang pendek, baju yang ketat dan macam2 lagi.

Apa kata mulai hari ni kita ubah diri kita ke arah yang lebih baik. Pakailah pakaian taqwa. Bukankah menutup aurat yang berlandaskan syariat Islam itu wajib? Tidak takutkah manusia sekarang ini kepada Allah S.W.T? Mulakanlah langkah pertama hari ini kerana dengan langkah pertama itu akan membawa kepada langkah2 yang lebih besar dan perubahan yang hakiki. Tak perlu tergopoh-gapah dengan perubahan yang dibawa mulakan dengan perlahan dulu tetapi betul.

Illaliqaq.

Rabu, 2 Julai 2014

Jadi Captain America Sekejap

 
Note: Amik dari blog sekolah : )

Assalamualaikum. Ingat tak hari tu saya ada cakap tentang kejohanan sukan sekolah minggu lepas? kalau tak ingat klik sini

Dalam acara perbarisan rumah sukan saya iaitu rumah Temenggung/Biru telah memilih tema Captain America. Bayangkanlah dengan shield, topeng dan perhiasan kepalanya susah betul nak pakai. Tapi tak apa janji kitorang juara. Alhamdulillah. 

Ini semua idea kakak2 upper form dan cikgu. Ikutkan nak buat tema Frozen tapi susah pulak jadi tukarlah kepada tema Captain America janji biru. Dalam banyak2 rumah sukan tu rumah kami kira yang uniklah dalam tema untuk perbarisan. Ingat senang ke nak buat maskot Captain America tu. 

Inilah tema perbarisan rumah sukan yang lain:

Rumah Bendahara/Kuning
Tema/Maskot: Angry Bird

Rumah Laksamana/Hijau
Tema/Maskot: Katak 

Rumah Panglima/Merah
Tema/Maskot: Puteri Hang Li Po dan Sejarah/Pahlawan Melaka

Itu sajalah untuk hari ini.
Illaliqaq.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...