Selasa, 15 Julai 2014

Demam Raya Dah Nak Datang!

Assalamualaikum.

Semua mesti dah tahu tentang kemenangan Jerman untuk Piala Dunia kali ni. Saya memang dah ramalkan Jerman akan menang berdasarkan kekuatan pasukan mereka. Nampaknya lepas ni tak ada siapalah yang lambat bangun lagi ya.

Demam Piala Dunia dah habis, sekarang demam raya pulak nak datang. Siapa yang tak suka dengan Hari Raya. Hari tu lah kita menyambut kemenangan sempena sebulan berpuasa. Mestilah gembira kan? Tapi, jangan lupa amalkan konsep wassatiyah (kesederhanaan) bila berbelanja untuk persiapan hari raya nanti ya.

Tapi janganlah kita lupakan pada insan2 yang memerlukan. Jangan ingat menjamu fakir miskin dan anak yatim hanya pada bulan Ramadhan sahaja. Sebaliknya, kita perlu sentiasa bersedekah pada setiap masa. Serta jangan lupa untuk mendoakan kesejahteraan saudara2 seislam kita di Palestin, Syria dan lain2.

Bersyukurlah bahawa kita menyambut Ramadhan dan Syawal di negara yang aman damai. Di mana tanah air kita sendiri yang sepatutnya menjadi tempat paling selamat buat kita semua tidak seperti mereka yang sentiasa diselubungi ketakutan.

Ingat ya, raya memang raya jugak jangan sampai lupa mencari Lailatul Qadar pada 7 malam terakhir Ramadhan ya.  

Illaliqaq.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...