Jumaat, 21 Mac 2014

Susahkah Hendak Mengucapkan 'Terima Kasih'?


'Terima Kasih'. Dua perkataan yang membawa makna jika diucapkan kepada seseorang. Mudahkan nak sebut dua perkataan ni? Budak2 tadika pun boleh sebut apatah lagi kita yang dah 'besar' ni. Tapi, masih ramai lagi yang susah nak sebut dua perkataan ni.

Melalui ucapan 'Terima Kasih' ni, ia akan membuatkan seseorang rasa lebih dihargai. Contohnya, bila orang tu dah penat2 tolong kita dengan hati yang ikhlas, kita boleh 'jalan' saja tanpa rasa bersalah. Orang tu tak minta sebarang balasan hanya sekadar meminta ucapan 'Terima Kasih' sahaja. 

Sama juga seperti ibu dan bapa kita. Mereka membesarkan kita dengan penuh kasih sayang sehingga kita berjaya dan tidak meminta walau satu apa pun balasan. Namun, apa salahnya kita hadiahkan mereka dengan ucapan 'Terima Kasih' untuk membuatkan diri mereka terasa lebih dihargai. 

Lagi satu, janganlah jadikan ucapan 'Terima Kasih' kepada guru tu satu 'trending' waktu hari guru ataupun lepas cikgu keluar dari kelas. Cubalah kita ucapkan 'Terima Kasih' tu selepas kita mendapat keputusan peperiksaan atau ujian bulanan yang baik bukan setakat lepas dapat keputusan PMR atau SPM yang cemerlang saja. Dengan cara ni, cikgu akan rasa lebih dihargai lepas dah penat mengajar kita.

Dengan hanya dua perkataan ni, boleh merubah dunia. Kenapa? Cuba bayangkan kalau kita selalu ucapkan 'Terima Kasih' kepada orang, orang akan rasa gembira dan orang yang membenci kita pun akan mula suka pada kita. Tak ke aman dunia kalau macam ni.

Apapun, rajinkanlah mulut ni mengucapkan 'Terima Kasih'. Tak rugi pun, lagi2 kalau ditambah dengan senyuman. Dah dapat pahala sebab senyum tu satu sedekah. 

Terima Kasih kepada semua yang telah menyokong saya dan sudi membaca apa yang saya tulis di blog...

Illaliqaq.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...