Jumaat, 14 Februari 2014

Sha'bah, Dunia Gelap Muncul Terang


    Assalamualaikum. Sempena penghulu segala hari ni, marilah kita sama2 menghayati cerita tentang seorang lagi bidadari di dalam Islam...

  Pada zaman Rasulullah S.A.W, masih ramai lagi penduduk di tanah arab yang musyrik dan menyembah berhala. Tidak terkecuali, Sha'bah binti Hadramiyyi. Dunianya penuh dengan kegelapan kerana abang2 serta ayahnya mati di dalam keadaan kafir sewaktu di medan perang.

  Sha'bah merupakan seorang wanita yang cantik dan jelita serta pernah berkahwin dengan Abu Sufyan. Namun, disebabkan termakan kata2 Hindun binti Utbah yang cemburu dengan kecantikan Sha'bah, dia menceraikan Sha'bah

  Akhirnya, Abu Sufyan menyesal dengan perbuatannya namun, apakan daya, Sha'bah telah pun berkahwin dengan Ubaidillah Ibnu Uthman. Hasil perkahwinan ini, mereka dikurniakan beberapa orang anak dan salah satunya adalah Thalhah. Lantas, gelaran Ummu Thalhah terus melekat pdanya yng bermaksud 'ibu kepada Thalhah'.

  Thalhah merupakan seorang anak yng soleh dan menjadi tetamu Allah yng terawal memeluk Islam. Tetapi, ibunya tidak mengikut jejak langkahnya. Malah, dia masih dengan ajarannya dan menyukai segala aktiviti keislaman Thalhah dan memberi penyeksaan kepada Thalhah.

  Apabila tidak suka, Sha'bah akan mengherdik dan memarahi anaknya sesuka hati. Pernah sekali, dia mengikat tali pada leher anaknya lalu menariknya dan mengatakan Thalhah sudah gila. Namun, segala penyeksaan ini tidak sedikit pun menggugat keimanan Thalhah.

  Melihatkan kecekalan anaknya itu, lama-kelamaan Sha'bah mula tertarik dengan Islam lantas mengumumkan keislamannya. Sha'bah serta rombongan Islam yang lain lantas berhijrah. Thalhah berasa sangat gembira dengan keislaman ibunya.

  Iman yng kuat menyebabkan dirinya tidak sanggup melihat saudaranya diseksa dan dibunuh termasuk Saidina Uthman bin Affan yng dikepung untuk dibunuh dan berdoa agar Saidina Uthman terselamat. Sha'bah menghabiskan seumur hidupnya beribadah kepada Allah S.W.T hingga ke zaman Khulafa ar-Rasyidin. Dia merupakan insan yang mulia sehingga Rasulullah meredai dirinya juga Thalhah.

Illaliqaq.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...