Ahad, 26 Januari 2014

Mana Perginya 'Privacy' Dan 'Exclusive' Diri Sendiri?

  Assalamualaikum semua. Harini, nak cerita pasal 'Privacy' dan 'Exclusive'. Semua mesti tahu yang privacy tu bermaksud peribadi dan exclusive tu terhad dan tak semua orang boleh tahu atau dapat. Zaman sekarang ni, semua benda dah tak jadi privacy dan exclusive lagi.

  Kalau tak percaya, cuba buka Facebook, Twitter, Keek atau Instagram masing-masing. Mesti macam-macam yang ditulis atau dikongsi. Kadang-kadang, benda yang tak sepatutnya pun dikongsi. Bukan nak menyibuk, cuma janganlah sampai 'overexposed'.

  Selalunya, perkara ni terjadi di fb. Pernah sekali saya terbaca satu status yang boleh dikatakan menyampah untuk dibaca. Mana tidaknya, tuan punya status tu siap letak perkataan yang tak sepatutnya.

  Mata saya jadi sakit tengok status macam tu. Nak tegur, nanti dikatakan penyibuk, lagipun saya tak kenal orang tu. Jadi, saya hanya mampu menegur dengan hati. Harap-harap orang itu berubah. Dan lagi satu, ramai juga yang kongsikan luahan rasa cinta di fb. Tak kurang juga luahan rasa tak puas hati terhadap 'gf' atau 'bf' masing-masing.

  Seeloknya, janganlah tulis luahan rasa tu. Takut ada yang tak suka. Kalau sekali dua mungkin tidak mengapa. Tapi, kalau dah banyak kali memang sah lah kena 'condemn' atau 'block' di fb. Sepatutnya, laman sosial untuk berkongsi ilmu pengetahuan atau benda yang sepatutnya. Bukannya luahan-luahan seperti itu.

  Kalau dah tak tahan sangat, lebih baik tulis di dalam diary. Takkan nak bagitahu satu dunia yang anda dapat kekasih baru atau putus cinta. Kalau macam tu, tak payah susah-susah nak tanya orang tu samada dia dah break atau couple balik semula. Bukak saja fb, dah dapat maklumat. Kan senang.

Illaliqaq

P/S: Tak ditujukan kepada sesiapa. Jangan terasa okay. Renung-renungkan dan selamat beramal!

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...